Στις 19 Σεπτεμβρίου, ποδηλάτες αλλά και εμπλεκόμενοι φορείς ανέπτυξαν τα οφέλη από τη χρήση του ποδηλάτου στις καθημερινές μετακινήσεις και πρότειναν τρόπους και λύσεις για την απρόσκοπτη χρήση του ποδηλάτου στην Αθήνα.
Συμμετείχαν: Ο Πρέσβης της Ολλανδίας, ολλανδοί ειδικοί σε θέματα Ποδηλάτου, ο καθηγητής κ. Θ. Βλαστός από τη μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ, εκπρόσωποι Ποδηλατικών Οργανώσεων. Οι βασικοί άξονες προβληματισμού και τα σχετικά συμπεράσματα συνοψίζονται κατωτέρω:
• Έγινε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση για το πώς μέσα από μια πορεία σαράντα περίπου ετών μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973 η Ολλανδία έφτασε στο σημείο να έχει σήμερα περισσότερα ποδήλατα από τον πληθυσμό της και το ποδήλατο να θεωρείται μια φυσική επέκταση της ανθρώπινης υπόστασης.
• Πέρα από τα ατομικά οφέλη των ποδηλατών σε υγεία οικονομία κλπ, το ποδήλατο φέρνει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην πόλη στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, των υποδομών, του πολιτισμού και της κοινωνικότητας.
• Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα και καλές πρακτικές παγκοσμίως που μπορούν να εμπνεύσουν, να προσαρμοσθούν και να εφαρμοσθούν στην Αθήνα. Όμως…
• Δεν πρέπει να μείνουμε σε εύκολες και μεμονωμένες δράσεις ή ρυθμίσεις αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τη συνολική εικόνα για το πώς θέλουμε να είναι η πόλη μας.
• Τα έργα υποδομής πρέπει να συνοδεύονται από εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις, μέσα από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση προς το επιθυμητό αποτέλεσμα μιας βιώσιμης πόλης.
Ειδικότερα για την Αθήνα επισημάνθηκε η ανάγκη για κοινή χρήση των λεωφορειολωρίδων και από τα ποδήλατα, φροντίδα της δεξιάς λωρίδας όπου κινούνται τα ποδήλατα, σταθερή και στοχευμένη αστυνόμευση και ανάπτυξη προγραμμάτων επιμόρφωσης ειδικά στα σχολεία.
Την 22α Σεπτεμβρίου ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων, η οδός Πανεπιστημίου κλείνει για τα αυτοκίνητα και μετατρέπεται, σε χώρο για ποδήλατα και πεζούς, με σειρά μουσικών και εκπαιδευτικών δρώμενων για παιδιά και ενήλικες .
Πηγή: https://www.cityofathens.gr