Απαντήσεις στις απορίες σας από τους διοργανωτές…
Δελτίο Τύπου– Από που μετράει η δίωρη διάρκεια του αγώνα.?
Το δίωρο για όλους τους αθλητές μετράει από τη γραμμή της εκκίνησης η οποία θα βρίσκεται στο πάρκινγκ του τελεφερίκ της Πάρνηθας. Μετά τις 2 ώρες κανένας αθλητής δε μπορεί να πάρει νέα εκκίνηση.
– Αν ξεκινήσω νέα προσπάθεια ανάβασης στη 1 ώρα και 50 λεπτά μόλις κλείσει το δίωρο θα πρέπει να σταματήσω?
Φυσικά όχι. Το χρονόμετρο κάθε ανάβασης κλείνει στο τέλος της ανηφόρας και δεν έχει σημασία αν περάσει το δίωρο μέχρι να ολοκληρώσει την προσπάθεια. Εννοείται βέβαια πως μετά δε μπορεί να ξεκινήσει άλλη ανάβαση.
– Ο χρόνος κατάβασης μετράει μέσα στο δίωρο?
Ναι, στο δίωρο περιλαμβάνεται και ο χρόνος κατάβασης της καμπίνας καθώς και όσο χρόνο κρίνει ο κάθε αθλητής ότι χρειάζεται ως επιπλέον χρόνο ξεκούρασης πριν ξεκινήσει την επόμενη προσπάθεια.
– Πως θα βγει ο νικητής?
Νικητής είναι ο αθλητής με τις περισσότερες αναβάσεις. Αν δύο ή περισσότεροι αθλητές έχουν τον ίδιο αριθμό αναβάσεων, η σειρά κατάταξης θα βγει αθροίζοντας το χρόνο αναβάσεων κάθε αθλητή. Αυτός με τον καλύτερο χρόνο θα είναι ο νικητής.
– Πόση ώρα χρειάζεται ώστε να επιστρέψω στη γραμμή εκκίνησης?
Η καμπίνα χρειάζεται 9 λεπτά για να κατέβει και 2 λεπτά για να μπει και να βγει ένας αθλητής από τα κτίρια, άρα σε 11 λεπτά περίπου αν δε σταματήσει για ξεκούραση θα βρίσκεται και πάλι στη γραμμή εκκίνησης για να ξεκινήσει την επόμενη προσπάθεια.
– Αν μαζευτούμε πολλοί στην είσοδο της καμπίνας ποιος θα μπει πρώτος μέσα?
Οι καμπίνες είναι συνεχούς ροής, έχουν χωρητικότητα 15 ατόμων ανά καμπίνα και φεύγουν κάθε 90 δευτερόλεπτα. Αν μαζευτούν περισσότεροι αθλητές θα γίνεται ουρά με βάση τη σειρά άφιξης. Άνθρωποι της οργάνωσης θα διατηρούν τη σειρά ενώ απαγορεύεται η προσπέραση στην ουρά αναμονής.
– Μπορώ να τρέξω στην έξοδο από την καμπίνα?
Από την έξοδο της καμπίνας μέχρι τη γραμμή της εκκίνησης υπάρχουν σκάλες στις οποίες οι αθλητές απαγορεύεται να τρέχουν. Με σβέλτο περπάτημα δε χρειάζεται πάνω από 1 λεπτό για να φτάσετε στη γραμμή εκκίνησης.
– Η διαδρομή έχει πολλά κοψίματα, δεν έχει πλεονέκτημα κάποιος που τα γνωρίζει?
Εμείς θα έχουμε σηματοδοτήσει όλα τα κοψίματα οπότε είναι στη κρίση κάθε αθλητή να αποφασίσει αν θα προτιμήσει την κάθετη αλλά με απαιτήσεις δύναμης ανάβαση ή το καθαρό μονοπάτι όπου λόγω μικρότερης κλίσης μπορεί να κρατήσει μεγαλύτερη ταχύτητα.
– Είμαι αρχάριος, τι πρέπει να προσέξω?
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αφού οι ταχύτητες είναι πολύ μικρές και το μόνο που θα ανακαλύψετε είναι τα όρια της καρδιοαναπνευστικής σας αντοχής αλλά και την ανοχή σας στο γαλακτικό οξύ! Αν είναι η πρώτη φορά που κάνετε τα ‘Σκαλάκια’ και νοιώσετε μεγάλη δυσφορία μετά την πρώτη ανάβαση δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιχειρήσετε δεύτερη προσπάθεια.
– Πόσες αναβάσεις προλαβαίνω να κάνω?
Για να κάνει κάποιος αθλητής 4 αναβάσεις χρειάζεται κάθε ανάβαση να είναι το αργότερο στα 29 λεπτά ώστε 1:59:59 να μπορέσει να ξεκινήσει την 4η ανάβαση αφού όπως έχουμε αναφέρει μετά τις 2:00:00 δε μπορεί να πάρει εκκίνηση για νέα προσπάθεια. Αντίστοιχα για κάποιον που στοχεύει σε 3 προσπάθειες ο αργότερος μέσος χρόνος ανάβασης είναι τα 49 λεπτά
– Αφού δεν υπάρχουν τσιπάκια ηλεκτρονικής χρονομέτρησης πως θα είναι ακριβής η χρονομέτρηση?
Στη γραμμή τερματισμού της ανάβασης, η οποία βρίσκεται αμέσως μετά τον τελευταίο πυλώνα του τελεφερίκ, υπάρχει φωτοκύτταρο το οποίο θα πιάνει τον ακριβή χρόνο άφιξής σας. Είναι όμως υποχρεωτικό ο αριθμός συμμετοχής να βρίσκεται στο στήθος σας, καλά στερεωμένος και πάνω από όλα τα ρούχα που θα φοράτε. Σε αντίθετη περίπτωση δε θα πάρετε χρόνο ανάβασης και θα είστε άκυρος.
Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε πως η προθεσμία δήλωσης συμμετοχής κλείνει την Πέμπτη 22 Μαρτίου.
Η οργανωτική επιτροπή